glutenvrij brood makenSteeds meer mensen eten glutenvrij. Of je nu coeliakie hebt, of vermoed dat je een overgevoeligheid hebt voor gluten, het kan nooit kwaad om gluten te vermijden in je dieet. Je lichaam heeft namelijk geen gluten nodig om gezond te blijven. Wil je voor het eerst eens proberen glutenvrij te eten, dan zijn er dingen waar je tegenaan kunt lopen. Hoe kom je bijvoorbeeld aan glutenvrij brood? In dit blog vertellen we je meer over glutenvrij eten, en hoe je eenvoudig je eigen glutenvrije brood kunt bakken!

Zelf glutenvrij brood maken

Je kunt ervoor kiezen om glutenvrij brood kant en klaar te kopen. In speciaalzaken is er tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan diverse soorten brood, van hamburgerbroodjes tot haverbrood en rozijnenbrood. Je hoeft dus ook wat brood betreft niets te missen wanneer je glutenvrij eet. Maak je graag je eigen brood, en wil je weten hoe je ook glutenvrij brood lekker luchtig en smaakvol kan bakken? Dat is zonder gluten gelukkig net zo makkelijk als met gluten! Het gaat wel net wat anders in zijn werk dan het bakken van brood met gluten. Zo gebruik je niet alleen andere ingrediënten, maar verschilt ook het rijsproces.

De ingrediënten

Om glutenvrij brood te bakken, heb je allereerst glutenvrij meel nodig. Ook dit is in diverse variaties verkrijgbaar bij een speciaalzaak zoals Glutenvrij Le Poole. Denk aan een broodmix voor bruin brood, wit brood, rimboebrood en nog veel meer. Je kunt het brood gewoon afbakken in je eigen oven. Voor één brood gebruik je de volgende ingrediënten:

  • 500 gram glutenvrije broodmix.
  • 7 gram droge gist.
  • 250ml water op kamertemperatuur.
  • Sesamzaadjes
  • Een snufje zout.

Glutenvrij brood bakken

Om te beginnen met bakken, meng je eerst de meelmix met het zout en gist in een beslagkom. Voeg daar het water aan toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Een keukenmachine of deeghaak kan hierbij een uitkomst zijn, maar je kunt het ook met je handen doen. Wanneer het deeg goed gekneed is, laat je het een uur op kamertemperatuur rijzen. Dek de beslagkom af met een theedoek om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Ondertussen kun je de broodbakvorm invetten en met een handjevol deeg bestuiven. Na een uur kun je het deeg nogmaals kneden om het vervolgens in de bakvorm te doen. Laat het nog veertig minuten op kamertemperatuur rijzen, terwijl je de oven voorverwarmt op 200°C graden. Je bakt je brood in veertig minuten af. Het maken van je eigen glutenvrije brood hoeft dus helemaal niet veel tijd te kosten! Met een keukenmachine kun je zelfs nog meer tijd besparen.