Waarom is werken goed voor je gezondheid?

Een Nederlander werkt in zijn leven gemiddeld 69.000 uur. Vanzelfsprekend werk je om een boterham te verdienen, maar werken is veel meer dan alleen geld verdienen. Een baan die bij je past, helpt je namelijk om je leven op verschillende manieren te verrijken en om je als individu te ontwikkelen. Daarnaast kan werk je een gevoel van verbondenheid geven, omdat je deel uitmaakt van een organisatie of een team met gemeenschappelijke doelen. Verder biedt werken je de uitgelezen kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je kennis uit te breiden en nieuwe ervaringen op te doen. Kortom, werk is een essentiële bouwsteen voor een gezond en gelukkig leven. Daar weten de enthousiaste intercedenten van BaanBereik – het beste uitzendbureau in Hoorn en Alkmaar – alles van.

Daarom hebben we hen bij Gezoninfo naar hun reflectie op dit fenomeen gevraagd. Wil jij ook weten waarom werken goed is voor je gezondheid? Lees dan vooral nog even verder en ontdek hoe jij goed in je vel komt te zitten met een functie die je op het lijf geschreven is.

 

Waarom komt werken ten goede aan je gezondheid?

  • Het draagt bij aan een goed zelfbeeld;
  • Je ervaart een gevoel van financiële vrijheid;
  • Het geeft je een gevoel van verbondenheid;
  • Je leert nieuwe vaardigheden te ontwikkelen,
  • Je kunt je kennis uitbreiden;
  • Je leert nieuwe mensen kennen.

 

Werken draagt bij aan een beter zelfbeeld

Mensen met een baan voelen zich over het algemeen gezonder dan mensen zonder baan. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de invloed van werk op de algehele gezondheid. Van de werkzame mensen beoordeelt maar liefst 90 procent de eigen gezondheid als uitstekend of goed. Van de personen zonder werk zegt 76 procent een goede tot uitstekende gezondheid te hebben. Deze cijfers tonen aan dat het makkelijker is om je gelukkig te voelen als je weet dat je op je werk van waarde bent. Bovendien draagt werken ook bij aan ritme en structuur en ook die factoren zijn belangrijk voor je algehele gezondheid.

 

Op de werkvloer ontstaan banden met andere mensen

Ook omdat je door te werken nieuwe mensen leert kennen, is het hebben van een baan goed voor je gezondheid. Vriendschappen en werk zijn nauw met elkaar verbonden. Dat klinkt waarschijnlijk logisch en dat is het ook. Je ziet je collega’s immers dagelijks en werkt samen om allerlei doelen te behalen. Daarom is het niet verwonderlijk dat veel vriendschappen op de werkvloer ontstaan. In het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken verscheen in 2011 een artikel van Roos Vonk en Anouk Visser met de titel: ‘Vriendschap en werk: het ontstaan van hechte banden op de werkvloer’. Dit onderzoek richtte zich op het ontstaan van vriendschappen op de werkvloer en welke factoren hierbij een rol spelen. Ook kwam aan bod of het hebben van vrienden op het werk van invloed is op de motivatie en betrokkenheid van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 200 werknemers van verschillende organisaties in Nederland. De resultaten tonen aan dat het hebben van vrienden op het werk inderdaad een positieve invloed heeft op de motivatie en betrokkenheid van werknemers.

 

Maak werk van een baan die bij je past

Wil jij ook gezond en lekker in je vel komen te zitten met een mooie functie? Maak dan vandaag nog werk van een nieuwe baan door je te oriënteren op het vacatureaanbod van BaanBereik. Dit full service uitzendbureau heeft vestigingen in Heerhugowaard en Zwaag en een netwerk dat zich uitstrekt over heel Noord-Holland. Of je nu wilt werken op kantoor, in de bouw, de techniek, de horeca, de zorg of het gemeentelijk domein, bij BaanBereik vind je ongetwijfeld een baan die goed bij je past!