Iedereen wilt afvallen en zich lekker fit en gezond voelen. Dat is ook goed. Maar de snelle opties en het gebruiken van diverse drankjes die op de markt te verkrijgen zijn kunnen schadelijk zijn. Snel afvallen, zoals 10 of 20 kilo afvallen in een week, is niet alleen onrealistisch maar ook ongezond. Duurzaam gewichtsverlies gebeurt niet van de ene op de andere dag en het gebeurt op een gezonde manier. Hier enkele tips hoe je gezond kan afvallen.

Tel de calorieën

Het tellen van calorieën is een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om snel gewicht te verliezen. Gewichtsverlies treedt op wanneer je meer calorieën gebruikt dan je binnenkrijgt. Dit kan je doen door jouw inname te verminderen of door jouw fysieke activiteit te verhogen. Hoewel het verminderen van calorieën alleen over het algemeen niet wordt beschouwd als een duurzame manier om af te vallen, kan het tellen van calorieën een effectief hulpmiddel zijn om af te vallen in combinatie met andere aanpassingen in voeding en levensstijl. Door de calorieën bij te houden, wordt je bewust van wat je op je bord legt, dit steunt je om gezonde keuzes te maken.

Eet meer groente en fruit

Focus op het eten van meer groenten en fruit in plaats van minder koolhydraten of minder vet te eten. Je vult de voedingsstoffen aan die je nodig hebt om te functioneren en vezels om je vol te houden, dus je zult je tevreden voelen in plaats van ernstig beroofd te worden door een aantal beperkende regels.

Neem de tijd om te ontbijten

Het is te begrijpen, dat je s ’morgens geen tijd hebt om een gezond ontbijt in elkaar te zetten, maar maak er tijd voor. Eet elke ochtend een gezond ontbijt. Ontbijten verhoogt je metabolisme. Als je het ontbijt overslaat, eet je waarschijnlijk meer calorieën door later op de dag te bingelen. Gekookte havermout, volkoren granen, volkorenbrood, eieren en tofu met een salade zijn allemaal gezonde keuzes.

Drink voldoende water

Drink veel water en niet veel frisdrank, sap of alcohol. Je cellen hebben water nodig om te functioneren, dus het is cruciaal om de hele dag door te blijven hydrateren. Door andere frisdrankjes te gebruiken, krijg je onnodige calorieën naar binnen. Frisdrank en sap – ondanks het vitaminegehalte – zitten boordevol suiker. Alcohol is een andere bron van zogenaamd lege calorieën.

Oefen regelmatig

Oefening is een van de beste dingen die je kunt doen om jouw kansen op een lang, gezond leven en het vermijden van ziekten te vergroten. Lichaamsbeweging helpt om buikvet te verminderen. Dit is een van de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van het regelmatig oefenen. Gewichtstraining en cardiovasculaire oefeningen verminderen het vet in het hele lichaam. Oefening leidt ook tot verminderde ontsteking, lagere bloedsuikerspiegels en verbeteringen in andere metabole problemen geassocieerd met overtollig buikvet.  Oefening kan zeer effectief zijn om buikvet te verminderen en het biedt veel andere gezondheidsvoordelen.

Slaap voldoende

Maak slaap een serieuze prioriteit. Als je niet genoeg slaapt (en de drempel is voor iedereen anders), raken de hormonen die je eetlust matig maken in de war, dus je blijft zitten met hoge niveaus van hormonen die je vertellen te eten, en lage niveaus van de hormonen die je vertellen wanneer je moet stoppen. Het resultaat: je eet veel meer voedsel dan jouw lichaam eigenlijk nodig heeft totdat jouw kleding merkbaar strakker aanvoelt. Om je hormonen (en eetlust) onder controle te houden, zorg je voor een consistente bedtijd die je niet minder dan zes uur laat voor gesloten ogen (meer = beter!). En als de klok aangeeft dat je naar bed moet, geef dan gehoor aan je lichaam en ga rusten.