Grote kans dat als je lekkerbekken naar hun favoriete gerechten vraagt, zij allemaal een rijtje lekkernijen opnoemen waarin pannenkoeken op nummer één staan. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, want met pannenkoeken kun je eindeloos variëren en ook zijn ze eenvoudig te bereiden. Pannenkoeken kun je beleggen met zoete én hartige toppings en je daarbij kun je jouw creativiteit helemaal de vrije loop laten. Op pannenkoeken is eigenlijk alles lekker, of je nu kiest voor stroop, poedersuiker, ham, kaas, spek, groente of fruit. Op de eigentijdse, vernieuwde website van een populaire kookblog vonden we een recept voor pannenkoeken waarmee je gemakkelijk zelf pannenkoekenbeslag zónder pakjes kunt bereiden. Ook vind je er de lekkerste recepten voor pannenkoekvariaties zoals pannenkoektaco’s met yoghurtslagroom, fluffy Japanse pannenkoekjes en pannenkoekrolletjes met spinazie, kaas en salami.

 

Ben jij benieuwd hoe ongezond of hoe gezond het eten van pannenkoeken nu eigenlijk echt is? Gezondinfo vroeg het een diëtist en we hebben goed nieuws voor alle fans van deze alltime favourite! Mits je een aantal verstandige keuzes maakt, passen pannenkoeken perfect in een gezond eetpatroon.

 

Kies voor gezond ingrediënten

Om pannenkoeken te bereiden heb je maar drie ingrediënten nodig: eieren, melk en meel. Bij dit korte lijstje aan ingrediënten kun je verschillende keuzes maken qua melk en meel. Wat de meest gezonde keuze is? Net als bij en wit- en bruinbrood is volkorenbrood het meest gezond. Daarom kun je het beste volkorenmeel gebruiken bij het pannenkoeken bakken. Daarnaast is het verstandig te kiezen voor halfvolle melk omdat volle melk veel vetten bevat. Gebruik je liever geen dierlijke producten of ben je lactose-intolerant? Kies dan voor plantaardige melk in plaats van koemelk. De meest gezonde keuze maak je met sojamelk omdat deze soort ongeveer net zoveel eiwitten als normale melk bevat. Een ander gezond én lekker alternatief vind je in amandelmelk.

 

Verantwoorde toppings

Met je favoriete topping is het eten van pannenkoeken altijd een feest, of je nu van de zoet of de hartig bent. Veel mensen genieten graag van de Oud-Hollandse pannenkoek met stroop en poedersuiker. Maar die klassieker is niet zo gezond door alle suikers die daarin zitten. Je maakt volgens de diëtist de meest verstandige keuze met hartige pannenkoeken. Die kun je onder andere beleggen met groenten, magere vleeswaren en kaassoorten zoals geitenkaas en mozzarella. Een hartige pannenkoek komt het meest in de richting van een gezonde maaltijd. De diëtist zegt zelfs dat je vrijwel elke dag een pannenkoek zou kunnen eten als je volkorenmeel en groenten gebruikt.

 

Variatie op de Oud-Hollandse pannenkoek

Op de vrolijke kookblog heb je volop keuze onder de gezonde recepten voor pannenkoeken. De pannenkoek-recepten zijn allemaal zo lekker dat het moeilijk kiezen is. Bij Gezondinfo hebben we gekozen voor het recept van de gevulde hartige pannenkoeken met spinazie. Deze onweerstaanbaar lekkere variatie op de Oud-Hollandse pannenkoek staat in een mum van tijd op tafel, en door het toevoegen van een sjalotje, rozijnen, crème fraîche en knoflook smaakt deze pannenkoek absoluut naar meer! Met gebakken spekjes, gezouten pecannoten óf allebei, maak je dit recept nóg lekkerder.