Ben jij een theeleut en vind je een kopje koffie op z’n tijd ook zo prettig? Dan moet je eens kennismaten met yerba mate, ook wel het groene goud van de Indianen genoemd. Yerba mate wordt gewonnen uit de Maté struik en is een traditionele warme drank die met name razend populair is in Argentinië, Paraguay, Uruguay en Brazilië. Sterker nog, deze cafeïnehoudende drank is hét drankje voor een alcoholvrije boost tijdens een leuk afspraakje met vrienden. Ben je nieuwsgierig naar deze speciale kruidenthee, lees dan snel verder om kennis te maken met 3 interessante feiten over yerba mate. 

  • Zó drink je mate 

Als je het water in de ketel hebt opgewarmd, drink je mate thee uit een kalebas of cuia middels een metalen rietje die ook wel een bombilla genoemd. Het is belangrijk dat je het water net niet laat koken, zodat je jouw warme mate vrijwel direct kan drinken. Mate hoeft echter niet altijd warm gedronken te worden. Tijdens de warme zomerdagen wordt mate aan de andere kant van de oceaan ook koud gedronken. Dit is vooral populair in de Uruguay en staat beter bekend als tereré

  • Mate is gezond! 

Biologisch geteelde mate is hartstikke gezond voor je! Dit komt omdat mate boordevol antioxidanten, mineralen en vitaminen zit. De antioxidante bestanddelen van yerba mate beschikken onder meer over polyfenolen, die kunnen beschermen tegen hartaandoeningen. Bovendien hebben cellulaire en dierlijke studies aangetoond dat het extract van yerba mate enige bescherming kan bieden tegen hartziekten en het cholesterolgehalte lijkt te verlagen.

  • Yerba mate kent een lange geschiedenis 

De geschiedenis van Yerba Mate is lang en waanzinnig, vol met goden, jaguars, krijgers en meer! De Guaraní uit Paraguay waren het eerste volk dat yerba mate consumeerde en de mythe stelt dat een godin van de maan en de wolken op aarde op bezoek kwam, maar een jaguar aantrof die haar kwaad wilde doen. Een man redde de godin die hem  als dank een plant gaf waarvan hij een drankje kon maken. Dit drankje werd verondersteld een “vriendschapsdrankje” te zijn, die we nu natuurlijk kennen als yerba mate! Het is dan ook niet zo gek dat je in mensen in landen zoals Argentinië en Uruguay overal ziet zitten met een mate en een thermoskan, om het drankje vervolgens samen te delen met vrienden. 

Na de Spaanse kolonisatie raakte de Europeanen ook steeds meer vertrouwd met yerba mate en integreerden ze het in hun koloniale Zuid-Amerikaanse levenswijze. Hoewel Yerba mate in de meeste delen van de wereld nog onbekend is, wordt het in landen als Syrië, Libanon en Polen met regelmaat geconsumeerd en begint het in het laatste decennium in verschillende vormen ook de Verenigde Staten en andere delen van Europa te bereiken.