goed voedingspatroonEen goede gezondheid is natuurlijk belangrijk voor iedereen.  Om een gezond leven te hebben moet je ook gezond eten en lekker veel bewegen. Er zijn natuurlijk dingen in je leven die je kan krijgen waar je niks aan kan doen zoals ziektes maar het kan ook zijn dat je slaapproblemen hebt (wat veel mensen hebben). Dus in deze blog wat tips om een betere gezondheid te krijgen.

Een gezond koolhydraatarm voedingspatroon is erg belangrijk

Het belangrijkste kan je vast al raden: gezond eten. Gezond eten is belangrijk voor je lichaam. Door gezond te eten krijg je weer wat energie. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig zoals: eiwitten, vitamines, koolhydraten (maar wel goede koolhydraten), mineralen. Zorg dat je eetpatroon in balans is, zo heb je een goede enerigebalans en zul je niet aankomen en ook niet afvallen. Door te eten wat goed is voor je lichaam, is de kans op hart en vaatziekten minder. Ook blijf je op gewicht door gezond te eten en word je niet zwaar, alhoewel soms wat ongezonds geen kwaad kan natuurlijk. Dit kan je eten als je gezond wilt eten:

  • Minimaal 350 gram groente per dag
  • Een of twee stukken fruit per dag
  • 2 keer per week of vaker peulvruchten eten
  • Volkorenbrood dan in plaats wit brood
  • Eventueel andere producten vervangen voor volkorenproducten
  • 2 of 3 eieren per week
  • Ongezouten noten zoals: walnoten, pistachenoten, pecan noten, amandelen en cashewnoten
  • Zuivel producten zoals: kwark of yoghurt (mager / Grieks)
  • Onbewerkt stuk vlees
  • Vis bijvoorbeeld: haring/zalm/makreel

Waarom minder koolhydraten eten?

De belangrijkste functie van koolhydraten is het leveren van energie aan ons lichaam zodat je lichaam warm blijft, je kunt bewegen, nadenken en werken bijvoorbeeld. Het is dus niet zo dat koolhydraten per definitie slecht zijn. Maar waarom moet je dan minderen met koolhydraten?

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, zo heb je snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten vind je in suikerrijke producten, zoals frisdrank, snoep, koek en chips, maar ook in fruitsappen en witbrood bijvoorbeeld. Je kunt beter snelle koolhydraten vervangen door langzame koolhydraten, of nog beter: volg een koolhydraatarm dieet. Je lichaam is namelijk niet gemaakt om veel kolhydraten te verteren, hierdoor onstaan verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes bijvoobeeld.

Probeer zoveel mogelijk te variëren met gezonde voeding

Ik geeft altijd het volgende voorbeeld: bloemkool is erg gezond, maar iedere dag bloemkool eten en nooit een andere groentesoort eten is niet gezond. Ookal is bloemkool opzicht erg gezond. Probeer elke dag wel wat anders te eten. Elk product heeft zijn eigen soort vitamines en mineralen wat goed is voor je lichaam daarom is het belangrijk elke dag wat anders te eten, zo krijgt je lichaam elke keer de juiste vitamines en mineralen binnen.

Zorg voor een goede hygiëne

Als je wat wilt eten was dan je handen en je eten (als je bijvoorbeeld groente of fruit gaat eten). Je denkt dat je handen en de producten schoon zijn maar dat is zeker niet altijd het geval, er zijn veel bacteriën en als je de slechte te pakken hebt dan heb je de komende tijd pech!

Wat kun je drinken?

Als je 100 % gezond wilt eten moet je ook waarschijnlijk wat drinken weg laten zoals: frisdranken, sportdranken, kant en klare fruit/groentesap en energie dranken. Ze bevatten veel toegevoegde suiker, wat niet goed is voor je.

Je kunt het beste water drinken, water met prik (voor de mensen die dit lekkerder vinden dan water), water met fruit of groente (snij wat fruit of groente en doe dat in je water), amandelmelk, kokoswater, kokosmelk, thee of koffie zonder suiker.

Genoeg slaap is erg belangrijk en wordt onderschat

Iedereen slaapt natuurlijk, sommige slapen veel en sommige helaas niet zo veel. De meeste mensen denken dat je 8 uur slaap nodig hebt om de hele dag fit te zijn maar dat hoeft niet zo te zijn want dat verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld na 5 uur slaap al fit genoeg zijn  en andere pas na 10 uur.

Een goede nachtrust is goed voor je gezondheid. Het is ook best wel normaal als je af en toe wakker wordt voordat je eigenlijk wakker moet worden, je denkt dan dat je niet genoeg / veel hebt geslapen maar dat heb je eigenlijk wel.

Natuurlijk is er ook slapeloosheid, dat houdt in dat je niet genoeg slaapt, slapeloosheid heb je pas wanneer je ongeveer 2 weken lang elke dag slecht slaapt en overdag niet zo fit bent als normaal. Het kan dan zijn dat je moeite hebt om je goed te concentreren wat eigenlijk wel belangrijk is voor iedereen. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan ontspant want als je te gespannen gaat slapen kan het zijn dat je langer dan de helft van de tijd wakker bent.

Bron foto door Trang Doan via Pexels