Het is inmiddels alweer juni en dat betekent dat de zomer bijna van start gaat. De kans is
groot dat de bloemzaadjes en kiemen in jouw (moes)tuin inmiddels getransformeerd zijn tot
echte planten. Kijk je al uit naar je eerste oogst? Je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige.
Er zijn namelijk een hoop kapers op de kust die jouw zorgvuldig geteelde plantje, vlak
voordat jij het wilt oogsten, zichzelf toe-eigenen. Maar hoe jammer is het als er enkel een
steeltje overblijft terwijl je met zoveel liefde en aandacht je plantje groot hebt gebracht? Dit
kun je gelukkig voor zijn. Een snelle oplossing lijkt een fles chemisch bestrijdingsmiddel,
maar dat komt de biodiversiteit in je (moes)tuin niet ten goede. Gelukkig zijn er ook genoeg
natuurlijke middeltjes die je heel makkelijk zelf brouwt – dus ook fijn voor de portemonnee –
waarmee je ongedierte op afstand houdt.

Thee

Juist, thee. En dan niet de groene thee of rooibosthee zoals wij die drinken, maar thee
gemaakt van planten uit je tuin. De manier waarop je dit mengsel brouwt spreekt
waarschijnlijk voor zich: giet kokend water over de door jou geplukte planten of kruiden, laat
het een bepaalde tijd trekken en laat het daarna afkoelen. Wat er overblijft, verdun je met
water en giet of spray je vervolgens over de planten die het nodig hebben. Dit kun je
bijvoorbeeld doen met knoflook om preventief verschillende schimmels, insecten en

meeldauw op afstand te houden. Daarnaast kan thee van rabarberblad helpen om luizen,
rupsen en de witte koolvlieg te weren.

Extract

Een extract is nagenoeg hetzelfde als thee, alleen dan verdun je het niet met water. Het
brouwsel dat overblijft is dus sterker geconcentreerd. Het is daarom niet slim om het direct
op de bladeren van het blad te gieten, maar het bij de wortels te gieten of te vernevelen. Een
extract kun je bijvoorbeeld maken van kamille om luizen te verjagen of van heermoes tegen
allerlei soorten schimmels.

Gier

Als laatste kun je ook gier gebruiken als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Gier maken duurt
alleen langer dan de twee eerder genoemde technieken, omdat er een rottingsproces moet
optreden. Je maakt gier door de planten of kruiden direct na het plukken te koken, daarna af
te gieten en vervolgens te mengen met koud water. Dit mengsel van water en gekookte
kruiden/planten laat je vervolgens 1 à 3 weken staan tot het begint te rotten. De gier kun je
vervolgens verdund of onverdund gebruiken, maar mag net als een extract niet direct op de
bladeren worden gegoten. Gebruik gier gemaakt van uien tegen luizen en rupsen of trek gier
van brandnetel of goudsbloem om je plant te versterken.

Is er in jouw tuin nog wel wat ruimte over voor nieuwe plantjes? Bij Alle Zaden Kopen vind je
een ruim assortiment bloemzaden, groentezaden en kruidenzaden, van de klassiekers,
zoals zonnebloemen, komkommers en basilicum, tot minder bekende soorten, zoals
ridderspoor, Chinese radijs en Russische dragon.