Een zero waste keuken betekent niet dat je nooit meer iets mag weggooien. Het gaat erom dat je bewuster omgaat met voedsel en elektrische apparaten zodat je minder afval produceert. Lees verder en ontdek hoe je je keuken snel, goedkoop en makkelijk zero waste maakt.

 

Energiezuinige apparaten
In een zero waste keuken horen energiezuinige apparaten. Het meest duurzaam zijn vaatwassers, ovens en koelkasten etc. die minimaal energielabel B of C (nieuw energielabel per maart 2021) hebben. Deze apparaten gaan duurzamer met energie en water om dan apparaten met energielabel D of lager. En dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Tijd om een apparaat te vervangen? Kies een energiezuinig model. Heb je geen geld om een energiezuinige vaatwasser, koelkast of vriezer te kopen? Huur ‘t! Een duurzame koelkast of vaatwasser huren is snel geregeld en je hoeft dan niet de hoge aanschafkosten te betalen.

 

Milieuvriendelijk gebruiken
Elektrische apparaten die zuinig in gebruik zijn is 1 ding, hoe je ermee omgaat is een tweede. Pak je boter uit de koelkast? Laat de deur niet openstaan terwijl je je broodje smeert. Was je snel iets af met de hand? Laat de kraan niet onnodig lopen. Dit ligt allemaal voor de hand, maar ongemerkt gebeurt het toch. Heb je een vaatwasser? Zorg ervoor dat de vaatwasser altijd vol is als je hem aanzet. Dit is duurzamer dan hem halfvol laten draaien.

 

Boodschappen doen
Shop het liefst bij de lokale boer, bakker of groentewinkel. Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en fruit. Deze groenten worden op het land gekweekt en niet in een verwarmde kas. Komen de groenten ook nog eens uit Nederland? Dat is helemaal mooi! Want zo is het vervoer tot een minimum beperkt. Zo steun je niet alleen de natuur, maar ook de ondernemers in jouw gemeente. Verpak groente en fruit niet in de plastic zakjes die bij de supermarkt liggen. Maar leg ze los in je mandje of neem een eigen groente- en fruitnetje mee. En ga nooit zonder boodschappentas de deur uit. Zo voorkom je dat je plastic tasjes moet kopen. Zonde van het geld en al dat plastic.

 

Hergebruik voedselresten
Gooi voedselresten niet weg, gebruik ze voor iets anders. Zo zijn de resten van ui, prei, gember en zoete aardappel perfect om opnieuw te laten groeien. Ook kun je groenteresten gebruiken om een lekkere groentebouillon van te maken. Zo heb je altijd een verse en gezonde basis voor soep en sauzen bij de hand. Fruitresten kun je drogen en verwerken in potpourri.

 

Minder plastic
Kijk eens rond in de keuken. Heb je keukenrol, servetten en rietjes? Maak het op, maar koop geen nieuwe. Kies liever voor herbruikbare alternatieven. Gebruik stoffen schoonmaakdoekjes en servetten en RVS- of siliconen rietjes.

 

Duurzaam bewaren
Ondanks dat je Tupperware vaker dan 1x kunt gebruiken is het niet heel milieuvriendelijk, het is toch gemaakt van plastic. Bewaar voedsel liever in potten, blikken of doosjes gemaakt van glas of RVS. Dit kun je ook keer op keer gebruiken. Bovendien is het gemaakt van duurzamer materiaal en houdt het voedsel lang goed. Potje jam leeg? Maak het schoon en gebruik het om losse thee, kruiden of ander voedsel in te bewaren. Zo hoef je geen bewaarblik te kopen en geef je bestaande spullen een tweede leven. Vergeet plastic boterhamzakjes of folie, kies Bee’s Wrap. Dit ecofriendly alternatief voor plastic is ideaal voor het bewaren van kliekjes of om je lunch in te verpakken.

 

Ecofriendly schoonmaken
Schoonmaken is heel belangrijk voor de werking en levensduur van de keukenapparatuur. Ook vanuit hygiënische oogpunt is een schone keuken wel zo fris en gezond. Door de koelkast regelmatig te reinigen zorg je ervoor dat het apparaat lang(er) meegaat. Dit is milieuvriendelijk én goed voor je bankrekening, want je hoeft minder snel een nieuwe te kopen. Daarnaast is ook wel lekker als het voedsel dat je eet niet uit een vieze koelkast komt. Hoe viezer, hoe groter de kans dat je ziek wordt of dat voedsel minder lang goed blijft. Kies verder voor duurzame schoonmaakproducten van Ecover of Seepje. Of maak het zelf van citroen. Een ander handig en duurzaam schoonmaakmiddel; een loofah spons. Deze 100% natuurlijke spons kun je prima in plaats van een plastic afwasborstel of schuursponsje gebruiken.

 

Keukenapparatuur huren
Veel bedrijven verkopen én verhuren tegenwoordig keukenapparatuur. De bekendste hiervan zijn; Skala, BlueMovement, Coolblue en Bundles. Je kunt hier apparatuur huren van grote merken die staan voor kwaliteit zoals Bosch, Samsung, Miele en AEG. Via verhuur worden de vaak wat duurdere merken voor iedereen betaalbaar. Bovendien draag je door te huren meteen je steentje bij aan een schonere planeet. Je maakt namelijk gebruik van apparaten die al bestaan of die na afloop worden gerecycled of refurbished. Er zijn dus geen nieuwe productieprocessen nodig, ook ontstaat er zo minder afval. Iets goed doen voor het milieu zonder dat dit je extra moeite kost dus.